Wkład do kominka ze stali czy żeliwny – jaki lepiej się sprawdzi

Kominki cieszą się ogromną popularnością pośród posiadaczy domów. Nie tylko dają one klimatyczną atmosferę w zimie, lecz również służyć mogą jako skuteczne źródło grzania. Aby mogło tak być, to wybierać trzeba modele dedykowane do tego celu, to znaczy przede wszystkim posiadające odpowiednie wkłady kominkowe kawmet. Aktualnie pośród tego typu wkładów najpopularniejsze są dwa rodzaje materiałów, czyli żeliwne i stalowe. Oba posiadają swoje wady i zalety, z jakimi warto zaznajomić się przez wyborem.

Na pewno lepiej jest poświęcić jakiś czas na poszukiwania i nieco większą kwotę, lecz znaleźć wkład który idealnie spasuje. Wkłady kominkowe Hajduk żeliwne są bardzo trwałe i solidne. Ze względu na właściwości żeliwa nagrzewają się wolniej, lecz w zamian przez więcej czasu będą utrzymywać ciepło. Żeliwo to jednak dość kruchy materiał, dlatego należy uważać przy użytkowaniu. Jeśli zaczną się pojawiać gwałtowne zmiany temperatury czy nierówne rozgrzanie, to w takich sytuacjach wkłady kominkowe kratki często pękają.

Takich problemów nie powinno być z wkładami ze stali, które są znacznie odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. Stal znacznie gorzej akumuluje ciepło, tak więc dla zwiększenia wydajności takie wkłady kominkowe Defro dodatkowo są wykładane od wewnątrz specjalnymi cegłami. Przy stalowych modelach wytwórcy dość często dokładają dodatkowe rozwiązania, których nie spotyka się we wkładach z żeliwa, takie jak na przykład komory wtórnego spalania.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić