Jakie są często używane sposoby na czyszczenie separatorów tłuszczu

Utrzymanie odpowiedniej czystości w gastronomicznych obiektach powinno także obejmować dbałość o system odprowadzający ścieki. Na naszym rynku dostępnych jest parę sprawdzonych technik na usuwanie złogów tłuszczowych z takich instalacji. Najpopularniejszą metodą jest czyszczenie separatorów tłuszczu w sposób ręczny, które polega na fizycznym opróżnieniu zbiornika i usuwaniu osadów przy pomocy szczotek, szpachelek i innych narzędzi.

Serwisowi pracownicy otwierają pokrywy do separatora, wybierają nagromadzony tłuszcz oraz osady stałe, a następnie szorują wnętrze urządzenia, skrobiąc przywarte zanieczyszczenia. Metoda ta sprawdza się przede wszystkim w przypadku małych separatorów, kiedy ilość nagromadzonego tłuszczu jest niewielka. Alternatywnym rozwiązaniem jest czyszczenie próżniowe, które wykorzystuje specjalistyczne wozy asenizacyjne wyposażone w ssące pompy o dużej mocy. Końcówka węża ssącego zostaje wprowadzona do separatora, a powstałe podciśnienie zasysa zawartość zbiornika do cysterny na pojeździe.

Ta metoda znakomicie sprawdza się przy dużych separatorach i dużych ilościach zanieczyszczeń w środku. Jej zaletą jest szybkość działania a także możliwość jednoczesnego opróżnienia studzienek kanalizacyjnych położonych w pobliżu. Wadą zaś bywa ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, do jakich można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując serwis separatorów pasuje zwrócić swoją uwagę na stan filtrów i sitek, jakie również mogą wymagać wymiany albo czyszczenia. W ostatnim czasie pojawiło się również biologiczne czyszczenie, używające specjalnych preparatów zawierających bakterie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić