Czemu wykrywanie metali ma tak duże znaczenie przy produkcji żywności

{Podczas wytwarzania żywności niezbędne jest zapewnienie wysokich standardów związanych z bezpieczeństwem. Niezwykle istotne jest miedzy innymi to, żeby nic niechcianego nie znalazło się we wnętrzu opakowania. I nie będzie tu tylko chodzić o zanieczyszczenie jakimiś substancjami, lecz również o elementy metalowe, jakie także znaleźć się mogą w żywności. Rzecz jasna nikt celowo nie będzie ich tam umieszczał, ale starczy że odłamie się jakiś fragment śruby czy obudowy, żeby pojawił się problem.

Dlatego przy wytwarzaniu żywności] detekcja metali jest niezwykle istotna, i stosowana być powinna jak tylko będzie to potrzebne. separacja metalu z reguły jest realizowana przy pomocy specjalnych urządzeń z magnesami neodymowymi. Zależnie od charakteru sprawdzanych materiałów same magnesy mogą posiadać zróżnicowaną formę.

Takie urządzenia sprawdzają się najlepiej przy luźnych, sypkich materiałach, przy silnym polu magnetycznym wszystkie drobinki metalowe są przyciągane do magnesu. Niestety separacja metalu przy pomocy magnesów będzie skuteczna jedynie w przypadku metali które wykazują magnetyczne właściwości. W przypadku mosiądzu, miedzy czy stopów aluminium urządzenia magnetyczne nie będą się sprawdzały, z tego też powodu należy użyć innych rozwiązań. W ostatnim czasie rosnącą popularność zaczynają zyskiwać urządzenia używające promieni rentgenowskich. Umożliwiają one detekcję także nieżelaznych metali, a oprócz tego są w stanie wyłapać praktycznie każde zanieczyszczenie, bez pochodzących od metalowych podzespołów zakłóceń.

Urządzenia do detekcji charakteryzują się różną czułością, zależnie od tego, gdzie mają być używane. W spożywczej branży wymaga się, żeby czułość była możliwie duża, ponieważ nawet najmniejsze metalowe elementy mogą być dużym zagrożeniem. Standardem w przypadku urządzeń z magnesami neodymowymi jest wyłapywanie drobin o wymiarze trzydziestu µm, co zapewnia rzeczywiście wysoki poziom bezpieczeństwa. Z separatorów magnetycznych korzystają chętnie zarówno duże koncerny zajmujące się wytwarzaniem żywności, jak też mali, lokalni wytwórcy.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić